ne-am mutat

Discontinuam acest blog
Ne gasiti pe:

CUPRINS POSTARI BLOG

CUM GASITI INFORMATIILE CAUTATE CEL MAI RAPID?

1. Introduceti cuvintele cheie in chenarul de cautare (sus)
2. Desfasurati Arhiva Blogului din chenar pt a cauta in ordine cronologica (stanga)
3. Dati click pe etichetele importante din chenar (stanga, mai jos)

marți, 8 septembrie 2009

Principiile fundamentale a unui iaz de inot sau piscine naturale












PRINCIPII 
FUNDAMENTALE

Iazul de inot artificial este o copie artificiala al unui iaz sau lac din natura in care ne putem scalda cu placere, fara a fi expusi riscurilor evidente de infectii. 
Caracteristica principala este ca se poate obtine o apa curata datorita capacitatii de autoregenerare a zonei plantate.
Istoria iazurilor de inot este destul de recenta, Primele iazuri de inot au fost construite in 1998 in Europa.
In majoritatea cazurilor iazurile si lacurile de agrement si de inot au dimensiuni net superioare comparat cu cele artificiale.
Din punct de vedere a stabilitatii apei, cu cat un iaz este mai mic cu atat este mai puternic influentat de factori fizici, climaterici, chimici, etc.
Iazul de inot este un caz si mai special, avand in vedere ca intr-un volum relativ scazut este nevoie de mentinerea constanta a unei calitati superioare a apei.
Cu cat un iaz este mai mic cu atat influentele externe si interne (temperatura, soarele, materiale deversate, componenta chimica, bacteriana, vegetala si animala a apei) sunt mai drastice si mai rapide. Din acest motiv, se recomanda ca un iaz de inot sa aiba o suprafata de cel putin 50 m2 si o adancime de min 1,2 - 1,5 m.

HIDROIZOLAREA:
Hidroizolarea bazinului se va efectua prin intermediul unei membrane speciale EPDM, montata pe suport de geotextila si pat de nisip. Membrana din cauciuc sintetic EPDM este singurul material in prezent ce ofera o protectie ridicata in hidroizolatie, capacitati mecanice de exceptie si durata de exploatare, demonstrata, de peste 35 de ani. Este un material vulcanizabil la rece si reparabil cu usurinta, putand fi montat in orice forma se doreste.
Daca se opteaza pt construirea unor zone betonate, membrana EPDM poate fi montata si pe suport de beton.
Exista variante de PVC si PE groase, folosite la iazurile de inot,pe care, personal, nu le agreez, cu toate ca foarte multi aleg aceasta varianta pentru posibilitatea utilizarii de folii de culori vii (verde, albastru, gri, etc). Culorile vii se vor murdari, insa, foarte repede daca nu se intretine excesiv de des.

CUM FUNCTIONEAZA IAZUL DE INOT?
Apa din iaz nu ramane singur curata. Substantele organice si minerale nutritive din apa originala la care se adauga materiile provenite din exterior (noroi, plante moarte, excremente ale animalelor) sunt hrana pentru alge. Acestea se vor inmulti rapid, ducand la inverzirea apei si distrugerea calitatii apei.
Substantele descompuse produc amoniac care la urma lor se transforma in nitriti - substante chimice foarte toxice. Nitritii sunt asimilati doar de alge si bacterii denitrificatoare, care se vor inmulti astfel necontrolat.
Bacteriile denitrificatoare, in paralel cu algele, vor prelucra nitritii si vor produce nitrati - substanta mai putin otravitoare pentru viata acvatica, dar asimilabila de catre plantele acvatice.
De aici rezulta ca este necesar obtinerea unui raport optim intre algele din apa, bacterii denitrificatoare si plante.
Apa din iaz trebuie constant miscata pentru a preveni imbacsirea apei si formarea unor zone statice.
Conform ultimelor studii, s-a stabilit ca pentru o pastrare a calitatii apei intr-un iaz, este nevoie de o cultura de plante acvatice extinsa
Se va pastra un raport cvasi identic intre zona de inot si zona plantata, numita si zona de regenerare

FILTRAREA
In ceea ce priveste iazul, calitatea apei este mult mai important decat de obicei. Transparenta si limpezimea apei este foarte importanta. La fel si siguranta sanitara este un aspect important
Se impune in unele cazuri utilizarea unor filtre de mari dimensiuni care au un scop dublu:
In primul rand filtrul se impune pt filtrarea mecanica a apei ce va traversa filtrul, apa ce va fi absorbita de la fundul iazului (captand impuritatile sedimentate) precum si de la suprafata (captand reziduurile ce plutesc in prima faza pe luciul apei)
Al doilea rol al filtrarii este filtrarea biologica.Apa va traversa printr-un pat de piatra vulcanica poroasa (zeolita), care, pe fondul unei suprafete active imense pe care se formeaza in timp o colonie de bacterii denitrificatoare.
In plus de acesta se va utiliza sterilizarea apei prin intermediul unor sisteme de becuri cu ultraviolete UV-C. Rolul becurilor cu ultraviolete este de a distruge algele responsabile de inverzire.
Apa filtrata si denitrificata ajunge in zona de regenerare, unde nitratii produsi de bacterii vor fi asimilate de catre plante.
In unele cazuri se poate opta in executarea iazului de inot fara a utiliza filtre de apa, dar in acest caz se vor utiliza tehnici mai speciale, zone de plantare mai vaste si cu constructii bine definite, proiectate si executabile de catre specialisti, pentru ca apa din iaz sa poata fi filtrata cat mai eficient

CIRCUITUL APEI
Pentru a intelege mai bine circuitul apei in acest sistem vom descrie pas cu pas fiecare etapa.
1.apa se absoarbe atat din fundul iazului cat si de pe suprafata ei prin intermediul unei pompe.
2.pompa impinge apa captata prin sistemul de sterilizare cu ultraviolete:
3.Apa sterilizata ajunge in interiorul filtrului unde se elimina o parte din impuritati.
4.A doua etapa a filtrarii prelucreaza apa prin denitrificare.
5.Apa filtrata si denitrificata se devarsa in iaz prin gravitatie, in zona plantata, de regenerare.
6.Apa din zona de regenerare este prelucrata de catre plante, ce vor absorbi nitratii. O parte insemnata a impuritatilor care mai persista se vor decanta in zona plantata.
7.Apa filtrata si curata revine in iaz.

REGULI DE CONSTRUCTIE AL IAZULUI DE INOT:
Asa cum am enuntat mai devreme. Iazul se imparte in zona de inot si zona de regenerare.
Aceste doua zone sunt clar delimitate prin intermediul unui perete, pentru a preveni deversarea de sedimente din zona de regenerare. Totusi, limita superioara a peretelui va trebui sa fie usor sub nivelul apei, pentru a permite traficul liber al apei dar si pentru a nu diviza optic iazul in doua parti.

UTILITATI NECESARE
Este nevoie de instalarea unui racord electric prevazut cu pamantare si protectie la atingere, monofazic pentru alimentarea cu energie a pompelor, ultravioletelor precum si utilitatilor conexe. Pentru sistem de canalizare este nevoie de o retea de drenaj in amonte de constructie racordat la reteaua de canalizare a apei pluviale. Drenarea in amonte este necesara pentru a evita deversarile de apa poluate si/sau murdare provenite din ploi sau revarsari.
Filtrele mecanice / Biologice vor avea, la randul lor racord la sistemul de canalizare, in cazurile in care este necesar golirea bazinelor de filtrare.

OPTIUNI ESTETICE
Sistemul de filtrare, impreuna cu intreg complexul de antrenare a apei poate fi montat, ferit de vedere, ascunsa sub un podet de lemn,
Apa ce se scurge prin sistemul de filtrare inspre iaz poate sa treaca pe un traseu de parau ornamental.
Prima parte din zona de regenerare poate fi montata la o cota superioara fata de iazul superior, cu avantajul decantarii mai eficiente a sedimentelor in aceasta zona, inainte de a fi deversata in iazul principal.

ZONA VEGETALA
Se vor utiliza o masa vegetala abundenta de plante de tarm, plante subacvatice si nuferi, special selectati pentru prelucrarea biologica cat mai eficienta a apei. Pe langa aspectul practic, se va lua in considerare si aspectul estetic al iazului. 
Plantele acvatice se aleg dupa categorii atent studiate, in functie de caracteristicile chimice ale apei dar si in functie de zona amplasamentului. Selectarea cantitatii si tipurilor de plante acvatice se face de catre specialisti pentru un rezultat optim.

ANIMALE ACVATICE

Fiecare iaz va adaposti o sumedenie de vietuitoare, pornind de la cele microscopice pana la insecte, viermi, melci, scoici, broaste, salamandre, pesti, etc. Unele sunt utile, altele trebuiesc evitate.
Pentru a preveni problemele de calitate a apei se recomanda evitarea popularii cu pesti a iazului. Daca se opteaza, totusi,  pentru popularea cu pesti (nu va recomand deloc acest lucru), se va avea in vedere selectarea de soiuri speciale precum si limitarea cantitativa a bancului de pesti.
Pe linga pesti se vor putea popula animale de rang inferior (scoici, broaste, insecte acvatice). In momentul umplerii bazinului cu apa, se va incolula filtrul si iazul cu o colonie speciala de bacterii denitrificatoare.


CONCLUZIE
Respectand criteriile de baza enuntate precum si specificatiile tehnice pentru fiecare proiect in parte se va putea obtine un iaz cu apa curata, netoxica, cu capacitati ridicate de autosustinere.

Pentru un iaz de inot estetic si functional va recomandam sa apelati la o firma de specialitate cu recomandari serioase si un portofoliu cuprinzator.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti aici un comentariu.
Nu includeti adresa Dvs, deoarece comentariul Dvs va deveni publica.
Daca nu ati gasit raspuns la intrebarile Dvs pe acest post si doriti informatii personal, contactati-ma prin mail, pe adresa:
orlovszki@gmail.com