ne-am mutat

Discontinuam acest blog
Ne gasiti pe:

CUPRINS POSTARI BLOG

CUM GASITI INFORMATIILE CAUTATE CEL MAI RAPID?

1. Introduceti cuvintele cheie in chenarul de cautare (sus)
2. Desfasurati Arhiva Blogului din chenar pt a cauta in ordine cronologica (stanga)
3. Dati click pe etichetele importante din chenar (stanga, mai jos)

miercuri, 5 ianuarie 2011

Iaz ornamental sau gradina acvatica?

 In domeniul constructiilor acvatice arhitecturale se fac mereu confuzii in definirea exacta a termenului de iaz, lac, lacusor, bazin, helesteu, biotop, gradina acvatica, piscina naturala, etc. In majoritatea cazurilor se subinteleg sensul lor exact. Dar pentru cunoscatori exista o diferenta...
  • 1. LAC, lacuri, s.n. Întindere mai mare de apă stătătoare, închisă între maluri, uneori cu scurgere la mare sau la un râu.  Lac de acumulare = lac (artificial) situat în amonte de o hidrocentrală, care constituie rezerva de apă necesară 
  • 2. HELESTEU, helesteie, s.n. Bazin cu apă sau iaz special amenajat pentru cresterea si reproducerea pestilor. - Din magh. halast'o.  
  • 3. IAZ, iazuri, s.n. 1. Lac artificial format prin stăvilirea cu baraj de pământ sau prin abaterea unui curs de apă si destinat cresterii pestilor sau folosit pentru irigaţii, morărit etc. 2. Lac mic natural, format în albia unui râu.  Apă stătătoare adunată într-o adâncitură naturală sau artificială, stăvilită de un dig si folosită în diferite scopuri (pentru cresterea pestelui, pentru irigaţie etc.)  
  •  4. BIOTOP, biotopuri, s.n. (Biol.) Mediu geografic în care trăieste un grup de plante si animale în condiţii omogene. Din engl. biotope    definitii din dictionare
Dar sa nu ne consideram chiar asa de stricti, fiindca si eu, personal, folosesc mai multe denumiri. Daca ne uitam chiar la denumirea blogului meu denumirea nu acopera toate domeniile atinse de mine. 

biotop acvatic
In cazul de fata este clar ca va trebui sa vorbim despre un iaz artificial, care poate fi sau iaz ornamental (in care sa includem elemente de peisagistica precum si plante acvatice si, eventual, pesti de decor) sau iaz cu pesti (in care cresterea pestilor - deobicei cele cu aspect decorativ -  predomina in fata elementelor de decor). Helesteele le vom considera mai degraba acele constructii acvatice, de dimensiuni relativ mari, unde se practica cresterea pestilor in sens industrial. Aceasta ultima tema nu face parte din prezenta dezbatere.


Care este diferenta intre un iaz si o gradina acvatica?

In termeni simpli iazul este o groapa sapata in pamant si umplut cu apa. De obicei se izoleaza cu o prelata impermeabila din PVC, PE sau cauciuc EPDM, eventual se betoneaza. 
In cazul iazurilor mici se pot utiliza bazine din material plastic prefabricat.
Lasat in acest stadiu, acest "iaz" sau mai degraba "groapa cu apa" va deveni treptat, o mocirla murdara si urat mirositoare, adica o creatie ce nu seamana deloc cu conceptul pe care o avem in minte si pe care ne dorim cu totii.
Daca in apa vom pune pesti decorativi, Koi, carasi aurii sau alte soiuri mai speciale, le vom denumi iazuri cu pesti. Iazurile cu crapi Koi se numesc in engleza "Koi pond"

crapi Koi
Iazurile cu crapi Koi sunt o categorie speciala, unde proprietarii acestora sunt niste persoane foarte mandrii, implicandu-se cu timp, energie si bani pentru a oferii acestor pesti conditii optime de dezvoltare, spre satisfactia lor. Proprietarii acestor iazuri de Koi pot fi considerati obsedati, bine inteles in sensul pozitiv al cuvantului. Exista si crescatorii intensive, in bazine cu apa filtrata de catre instalatii sofisticate. Nu ne vom referi aici la acest segment. Crescatoriile piscicole profesionale necesita cunostinte serioase, in special in cazul crapilor Koi.

Un iaz care a fost construit cu intentia de a atrage cat mai mult viata acvatica, incluzand aici, insecte, broaste, melci, scoici, salamandre, racusori, pasari, etc sunt considerati a fi "wildlife ponds", adica iazuri naturale, construite artificial. Aceste iazuri sunt cele care se incadreaza cel mai perfect in natura, si ofera experiente inedite celor care doresc sa contempleze indeaproape la natura acvatica.
 
Exista iazuri cu cursuri de apa, unde cursul apei, paraul, va dinamiza curtea, iar iazul in sine va fi doar un bazin, rezervor de recirculare si captare.
Unde exista un curs de apa, cascada este un element arhitectural aproape obligatoriu. In acest caz cascada poate fi construita in stil natural, din pietre si dale naturale, sau poate avea un aer modern, din beton, caramida, metale, etc.

gradina acvatica
O gradina acvatica adevarata va contine cate ceva din aproape fiecare tip in parte, fiind o combinatie atent selectionata de elemente arhitecturale dar si de flora si fauna acvatica.
Intr-o gradina acvatica veritabila plantele sunt centrul atentiei, restul elementelor fiind doar elemente secundare care sa sublinieze si sa evidentieze frumusetea lor.
Deci plantele acvatice au o importanta majora in ornamentarea unui iaz artificial de decor, in continuare vom vorbi mai pe larg despre acest aspect.


Importanta plantelor acvatice intr-un iaz ornamental

Plantele atrag diferite specii de insecte. Insectele considera plantele ca fiind loc de refugiu, hrana, umbra, cuib si spatiu de trai. Libelulele, spre exemplu folosesc papura, stuful, trestia, etc, loc de intalnire cu femelele si de a depune, ulterior ouale. Din acest motiv acestea vor fi sursa insectelor mai mari.

Broastele, salamandrele vor utiliza si ele aceste surse de hrana. Broastele, mormolocii si ouale lor vor fi, in continuare, sursa de hrana pentru pasari acvatice si alte animale mai mari. In acest mod exista un intreg lant trofic acvatic constuit pe infrastructura gradinii acvatice.
Plantele acvatice vor insemna un loc de adapost pentru pesti, locul unde vor putea depune icrele in siguranta.

Un iaz cu plante va avea mult mai putine probleme de calitate a apei decat cele constuite fara plante. Natura are grija de ea insasi! 
Nici pestii nu vor fi nevoiti sa apeleze doar la hrana artificiala ci vor gasi hrana din belsug, din insecte, larve, oua, etc. Astfel mai putina hrana de pesti va deveni balast ce se sedimenteaza si de descompune pe fundul iazului.

matasea broastei
Plantele acvatice controleaza nivelul algelor plutitoare ce vor putea cauza inverzirea apei (alge verzi) sau inmultirea matasii broastei (alge filamentoase).
Plantele acvatice absorb si leaga nitrogenul din apa. Nitrogenul este prezent in mai multe forme, ca si  
amoniu, nitriti, nitrati, etc, ale caror concentratie ar creste vertiginos si inevitabil daca plantele nu le-ar asimila. (mai multe despre circuitul azotului in natura gasiti aici)
Intr-un iaz ornamental cantitatea de oxigen nu poate fi niciodata prea multa. Pe langa faptul ca nivelul de oxigen dizolvat in apa nu poate fi mai mare decat un anumit procent, (acesta fiind strans legat de temperatura, presiunea apei, salinitate, etc), oxigenarea din partea plantelor poate mentine nivelul oxigenului la limitele maxime. Plantele oxigenatoare sunt foarte importante din acest motiv.

Deci, daca considerati ca doriti un iaz ornamental, luati in serios folosirea abundenta de plante acvatice si cativa pesti ornamentali. Acestea vor asigura mai multe beneficii:
  • Aspect, culoare, frumusete pentru satisfactia privitorilor
  • Costuri si energie pentru intretinere reduse datorita potentialului de autocuratire
  • Costuri de hrana de pesti reduse datorita aportului de hrana naturala
  • Pestii si vietatile acvatice reduc problemele legate de inmultirea necontrolata a tantarilor.


Informatii aditionale:
vizitati intregul nostru blog pt alte informatii utile legate de iazuri ornamentale




participati la dezbaterea acestui subiect >


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti aici un comentariu.
Nu includeti adresa Dvs, deoarece comentariul Dvs va deveni publica.
Daca nu ati gasit raspuns la intrebarile Dvs pe acest post si doriti informatii personal, contactati-ma prin mail, pe adresa:
orlovszki@gmail.com