ne-am mutat

Discontinuam acest blog
Ne gasiti pe:

CUPRINS POSTARI BLOG

CUM GASITI INFORMATIILE CAUTATE CEL MAI RAPID?

1. Introduceti cuvintele cheie in chenarul de cautare (sus)
2. Desfasurati Arhiva Blogului din chenar pt a cauta in ordine cronologica (stanga)
3. Dati click pe etichetele importante din chenar (stanga, mai jos)

vineri, 19 noiembrie 2010

Plantarea si intretinerea plantelor acvatice

Doriti sa stiti mai multe despre plantele acvatice destinate iazurilor ornamentale? Aveti nevoie de sfaturi de intretinere?  

Cititi unul din cele mai populare posturi de pe acest blog


actualizat 21.02.2011


Fotosinteza - rolul nuferilor si altor plante acvatice

In comparatie cu regnul animal, plantele acvatice fotosintetizeaza in timpul zilei. Fotosinteza presupune combinarea unui compus chimic - dioxidul de carbon (CO2) cu apa (H2O) pentru a produce energie (carbohidrati) precum si Oxigen (O2)
Un iaz nu poate avea niciodata destul oxigen, oxigenul fiind indispensabil nu doar pestilor dar si bacteriilor benefice din apa, de pe suprafata mediilor de filtrare, pe stanci, pietris, etc.
Asa cum se stie, plantele acvatice nu confera doar o frumusete naturala fata de un bazin gol si inestetic, dar sunt si surse valoroase de oxigen.

Efectele plantelor acvatice asupra algelor in iaz 

Nuferii si o serie intreaga de plante acvatice au un alt rol important in eco-sistemul iazului ornamental. Aceste plante concureaza cu algele din iaz pentru fosfati si nitrati, produsul finit al circuitului azotului din apa.
Captarea acestor substante din apa de catre plante ajuta la prevenirea cosmaruluii tuturor, adica inflorirea algelor care, daca nu se iau masuri urgente, vor sufoca complet iazul. Nasturelul, spre exemplu este un excelent extractor de nitrati.

 

PLANTAREA SI INTRETINEREA PLANTELOR ACVATICE


Plantele acvatice se împart în urmatoarele categorii:
Plante submerse (plante ce stau complet sub nivelul apei). Aceste plante au rol important in oxigenarea apei precum si in curatarea, filtrarea apei
  • Ciuma apei: 
    • Elodeea,  
    • Anacharis,  
    • Myriophyllum
  • Orzoaica de balta (Vallisneria)
  • Echinodorus
  • potamogen
  • Bacopa
  • Ludwigia
  • etc
Plante plutitoare: În aceasta grupa apartin doar plantele care nu au (neaparat) radacinile fixate în sol si care putesc, in general, in deriva,
  • Salatele de apa  (Pistia Stratiodes)
  • Lemna minor
  • Zambilele de apa (Eichornia crassipes)
  • Ciulinul de balta (Trapa natans)
  • Rugina (Juncus effusus). 


Nuferii  
Fiind pe deplin considerat ornamentul de baza al fiecarui iaz, nufarul exista intr-o gama foarte variata, in functie de dimensiuni, forma, culoare, rezistenta la frig, etc)
În aceasta grupa apartin nu doar nuferii dar si lotusul sau dovleacul de apa.
Plantele acvatice de mal si mlastina:
  • Stuful
  • Papura
  • Irisii
  • Cala de apa
  • Zambila de apa (Pontederia
  • Butomus umbellatus (crin de balta)
  • Obligeana (Acorus calamus)
  • Menta de apa

Toate aceste plante traiesc cu “piciorul în apa”. In acest caz am  putea crea un grup separat al plantelor de mlastina, care prefera solul umed, dar in majoritatea cazurilor aceste plante au o toleranta ridicata la nivelul apei, deci se dezvolta indiferent daca sunt plantate sub nivelul apei sau doar in sol umed. (Chiar si zambilele de apa, sau salata de apa cresc foarte bine in ghivece  cu pamant la fel cum cresc fara sol, doar plutind pe apa)
mai multe aici: webshop plante acvatice

Cate plante sa folosesc in iazul meu decorativ?
Ca regula generala, luati ca recomandare urmatoarele cantitati de plante calculate pe fiecare m2:
  • 1 nufar
  • 1 planta palustra
  • 2 plante oxigenatoare.
Acesta este doar un ghid. Cantitatile pot varia in functie de multi factori.

Cosurile si sacii de plantare
saci de plantare
La plantare se va folosi ghiveci sau sac special de plantare.
 Motivul este simplu. Plantele acvatice au o crestere destul de puternica, iar in multe cazuri este inevitabil sa se replanteze. Daca le plantati direct in solul din iaz, modificarile sunt destul de greu de efectuat. Bine inteles, in cazul iazurilor de dimensiuni mari plantarile se fac direct in solul din iaz.

Solul utilizat in cosuri si saci pentru plantele acvatice 

In privinta solului utilizat, aici parerile specialistilor se impart semnificativ. Unii considera ca este foarte important sa se utilizeze sol fertil special destinat pentru plante acvatice, ce se pot procura din comert (nu totdeauna se gaseste usor). Altii recomanda utilizarea solului fertil de gradina. Exista furnizori de nuferi care recomanda argila. Altii livreaza nuferii in niste cosulete din pasla de cocos care sunt lestate cu o piatra si aruncate, pur si simplu in apa. 
Noi preferam, in schimb, solul slab, nisipos. Substratele foarte bogate in nutrienti sunt bune pentru nuferi dar se dizolva usor in apa si pot contribui la o proliferare exagerata a algelor inainte ca nuferii sa se poata dezvolta corespunzator. In plus, plantele acvatice extrag nutrientii din apa, iar daca acesta nu este suficient, atunci vor dezvolta o radiculatie mai puternica. (Un exemplu elocvent este salata de apa care are o radacina slab dezvoltata intr-o apa foarte concentrata, iar pe masura ce apa se curata si substantele nutritive scad considerabil in concentratie, radacinilor salatei cresc in volum si lungime foarte mult.)
Din acest motiv recomandarea noastra ramane utilizarea solului nisipos slab, iar daca dezvoltarea nufarului nu este multumitoare, puteti utiliza o pastila de fertilizator introdusa in substratul plantei.
Trebuie sa recunosc ca exista diferente semnificative in dezvoltarea aceluiasi tip de plante in iazuri diferite, dar cum nu toti au posibilitatea sa efectueze un test de apa complex si sa le si evalueze, ramane la stadiul de tatonat care ar fi cea mai buna solutie. In cazul unui iaz existent, rata de crestere a plantelor poate da un indiciu in cum sa abordam plantarile sau transvazarile ulterioare. 

Reguli generale de plantare in cosuri si saci.

plantarea plantelor acvatice
Foarte important este ca dupa plantare sa indesam cu grija dar ferm pamantul, apoi sa asternem deasupra lui un strat de pietris. Introducerea plantei in apa va fi efectuata treptat, pentru a permite absorbirea apei. In caz contrar (din lipsa pietrelor de balast, pamant netasat, introducere brusca a cosului in apa), pamantul se va ridica din cos, murdarind apa din iaz, iar planta va ramane cu radacina descoperita. In plus, daca aveti si pesti mai mari, crap Koi de exemplu, acestia vor scormoni in cos si vor scoate atat pamantul cat si planta din ea, distrugandu-l sau chiar consumandu-l.  

Plantarea plantelor acvatice

Plantele acvatice se vor pozitiona într-un loc cu minim 4 ore soare pe zi.
Este important sa mentineti o acoperire de max 1/2 din suprafata apei.  In zonele mai racoroase, precum Anglia, recomandarea este de max 1/3, dar in Romania, in special in zonele prea aride, o acoperire mai mare, de ex. de 60% poate fi recomandata.  Importanta acoperirii luciului apei nu trebuie prea mult dezbatuta. Caldura excesiva si lumina multa accentueaza proliferarea algelor.  



Plantarea nuferilor

Nuferii iubesc apa linistita si o adancime de cel putin 60 cm. Unele soiuri pot fi plantate mai adanc, altele in apa mai putin adanca. (Bine inteles exista specii cu necesar mai mic, chiar 25 cm,  dar exista si specii virile ce rezista la adancimi considerabile. Personal am gasit nuferi salbatici pe malul Dunarii, care cresteau intr-un canal de 2 metri adancime, iar pe urma ridicarii cotei apelor pe termen lung a crescut frumos si a inflorit in ape de 4-5 m adancime).
Atentie!: Nufarul nu înfloreste în apa agitata! Nu le plantati in apropierea cascadelor sau cursurilor puternice de apa. De obicei nuferii vor refuza sa infloreasca in asemenea conditii.
Momentul cel mai potrivit al plantarii este primavara devreme sau toamna tarziu, cant puteti sa manipulati rizomul mai usor, eliminand toate frunzele deja ofilite. In timpul verii transvazarea unui nufar este o operatie destul de greoaie rezultand o gramada de frunze si flori rupte / ofilite.
Un mod de plantare convenabil este utilizarea unui cos de dimensiuni mari, perforat si captusit cu pasla sau geotextila. Nuferii cresc mari deci au nevoie de spatiu suficient. Prin utilizarea cosului puteti sa le manipulati mai usor, sa le amplasati la adancimea corespunzatoare si in locul cel mai potrivit, sa le scoateti din apa pentru replantare mult mai usor, sau chiar sa le separati daca au crescut excesiv.

Rizomul de nufar se va planta oblic iar coroana rizomului va ramâne la vedere, la cca 1 cm. Se va acoperi radacina iar coroana va ramane deasupra marginii cosului. Pamantul se va acoperi cu pietre.
Planta pregatita pentru “scufundare” se va introduce foarte încet în apa pentru a evita rascolirea apei la urmatoarele adâncimi.

Daca in timp nufarul a devenit mult prea mare, este momentul sa le extrageti din iaz, sa eliminati frunzele si lastarii mari, sa le scoateti rizomii din cos, sa le spalati si sa le pregatiti pentru separare.
Cu ajutorul unui cutit puteti sectiona rizomul in mai multe bucati, de dimensiuni de cca 10 cm, in asa fel incat fiecare sectiune sa contina muguri. Aplicati pe taietura praf de carbune de lemn pentru dezinfectare si apoi procedati la replantarea lor.  Eliminati si dezinfectati eventualele rani sau parti putrezite. 
Lucrand astfel puteti obtine inzecit nuferi noi.
Nuferii tropicali se planteaza la fel ca si nuferii pereni.
Lotusul se planteaza cu grija, in centrul ghiveciului de dimensiuni generoase, la fel ca si nuferii. Atentie, rizomii sunt foarte delicati!

Plantarea plantelor de mal, palustre
Modalitatea de plantare este similara si in acest caz. Se pune putin substrat in ghiveci, se centreaza radacina sau rizomul si se acopera cu substat. Se taseaza cu grija pamantul si se asterne un strat de pietris de protectie. Puteti utiliza pamant umed. In orice caz in momentul introducerii cosului in apa, udati bine ghiveciul si lasati apa sa patrunda incet in ghiveci pentru a preveni eruperea pamantului uscat si usor din ghiveci.
Plantele in ghiveci se vor amplasa la adancimile corespunzatoare cu necesitatea fiecarui soi in parte.

Plantarea plantelor subacvatice
In majoritatea cazurilor aceste plante, ca si ciuma apei nu au neaparat nevoie de ghivece, ele gasindu-si rapid substrat de ancorare in namolul de la fundul apei. Singura problema este ca la inceput aceste plante nu se pot ancora fiinca se ridica la suprafata. Din acest motiv ciuma apei se leaga cu o sfoara sau inel de guma intr-un buchet si cu ajutorul unei greutati (ex. piatra) se lasa la fundul iazului.  
Bine inteles se poate utiliza si metoda plantarii in ghiveci, cu respectarea indicatiilor anterioare. In schimb amplasarea ghiveciului la adancimi mari va fi destul de problematica in majoritatea cazurilor. 
 
Adancimile necesare plantarii :

Atentie la dancimea de plantare. Adancimea de plantare ale nuferilor trebuie sa fie, in general, cuprinsa intre 60 - 100 cm. Alte plante (papura) necesita 20cm, iar plantele palustre, in general doar un sol ud.
  • Stuful 0 – 80 cm
  • Papura 0 – 80 cm
  • Irisii 0 – 40 cm
  • Cala de apa 0 – 20 cm
  • Pontadaeria 0 – 20 cm
  • Butomus umbellatus 0 – 40 cm
  • Cana de apa 0 – 40 cm
  • Acorus calamus 0 – 40 cm
  • Menta de apa 0 – 40 cm
  • Nufarul 20 – 120 cm (în functie de soi)

Atentie, daca plantati prea adanc, majoritatea plantelor vor consuma prea multa energie pentru a-si putea ridica frunzele si florile la suprafata, astfel cresterea lor va fi puternic afectata
 

Plantele submerse nu se simt bine in apele tulburi, ducand nu doar lipsa de lumina ci sufera si din cauza colmatarii frunzelor cu namol. 
Plantele plutitoare sunt, probabil, cele mai bune filtre. Daca acestea incep sa se decoloreze, inseamna ca au absorbit deja marea parte din substantele nutritive din apa.

Transportul plantelor acvatice
Transportul plantelor acvatice este destul de problematic. Majoritatea plantelor au lastari, flori si frunze foarte sensibile. Se rup usor, se ofilesc repede. Din acest motiv este important sa le manipulam cu cea mai mare grija, sa le tinem intr-un recipient, acoperit cu o panza uda, mentinand planta mereu umeda in timpul transportului. Transportul in apa nu este recomandat, deoarece apa nu numai ca va sari inevitabil din recipient dar valurile create de miscare vor distruge plantele.
Partea buna este ca plantele acvatice sunt foarte virile, se regenereaza rapid, iar urmele manipularii vor dispare in scurt timp.

Intretinerea plantelor acvatice:
Nufarul:
Taiati frunzele vestejite si florile ofilite înainte ca acestea sa se lase pe fundul iazului si sa se descompuna. Frunzele de nufar traiesc 2-3 saptamani, o floare de nufar 3-5 zile dupa care se lasa la fundul apei. Iarna se va pastra sub limita de înghet.  Eliminati toamna tarziu frunzele si florile ofilite. Se va replanta ulterior într-un recipient mai mare (7 – 15 litri).

Plantele submerse
Plantele submerse, subacvatice nu au nevoie de intretinere speciala. Dat fiind rata foarte mare de inmultire veti fi, probabil, nevoiti sa rariti plantele de mai multe ori anual. Sunt surse bune de hrana pt animale sau compost

Plantele palustre, de tarm
Plantele palustre se raresc daca este nevoie, se curata de partile moarte, eventual florile ofilite (dupa caz).
Plantele perene rezista, in general, la frigul iernii, la inghet.  Acest lucru este valabil, in special pentru plantele perene din tara. Stuful, papura se va taia toamna, sau iarna dupa inghet, deasupra nivelului apei pentru a preveni putrezirea lor. Alte plante pot fi pastrate fie sub nivelul de inghet al iazului fie intr-o incapere racoroasa dar ferita de inghet.

Plante plutitoare
Plantele plutitoare sunt afectate de circuitul apei, deci sunt pasibile sa se adune intr-un colt al iazului. La fel si vantul poate sa le adune intr-un loc. Daca ajung la tarm, au tendinta sa se inradacineze acolo. 
Zambila de apa, Lemna minor si altele sunt iubite de pesti. Bulbul zambilei cade prada pestilor, Lemna minor in totalitate. Atata timp cat exista aceste plante in cantitati suficiente si nu reprezinta hrana exclusiva a pestilor, regenerarea lor nu este o problema. 
Zambila si salata de apa nu sunt perene in tara noastra. Pastrarea pe timpul iernii este destul de problematica. Recomandam achizitionarea lor primavara. Rata lor de inmultire foarte ridicata vor necesita, oricum, rariri repetate.

Daunatori. 
Tratamente aplicate plantelor acvatice
Plantele acvatice nu sunt prea sensibile la boli, in schimb pot aparea invazii puternice de paduchi. Acestea se spala cu jet de apa, cat mai frecvent posibil. In cel mai rau caz, daca sunteti nevoiti sa apelati la substante, atunci utilizati solutii pe baza de sapun K. Orice alt insecticid va distruge viata acvatica, va dauna grav animalelor acvatice si va compromite pe termen lung calitatea apei.  
Nu uitati, o planta sanatoasa nu ar trebui sa aiba probleme cu bolile. Daca acestea apar, este bine sa cautati sursa slabirii plantelor care au dus la proliferarea parazitilor, virusilor sau altor boli.

sursa:
www.gardener.ro
www.lac.ro


participati la dezbaterea temei >

5 comentarii:

  1. Cu treizeci de ani in urma, fauna si flora Lacului Fara Fund din comuna Vintileasca, jud. Vrancea au fost distruse. Pe lac era o insula de verdeata (plopi, cred, muschi de apa etc.) care aproape se legana cand oamenii mergeau acolo sa pescuiasca. Veneau pasari de apa care se adaposteau acolo uneori, crestea chiar si un soi de nuferi de toata frumusetea. Autoritatile vremii au adus buldozerele, au remorcat insula si au tras din ea spre mal bucati care incet -incet s-au uscat pana n-a mai ramas nimic din ,,muschiul,, care era odata (asa-i spuneau satenii). Apoi a fost facut un sant adanc prin care s-a scurs apa din lac intr-un parau cu pesti cu tot, imi aduc aminte ca a fost si un potop de ploaie , apa lacului s-a umflat si in zilele urmatoare localnicii au cules pestele din parau, de printre ierburi si maracini. Apoi lacul a fost populat cu pesti care i-au distrus pe cei bastinasi...Astazi lacul este frumos prin asezarea lui dar flora si fauna i-au fost distruse. N-am inteles niciodata de ce s-a facut acest rau EXISTA VREO POSIBILITATE DE A-L REPARA??
    Stana Georgescu, Vintileasca, Vrancea

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate sansele de regenerare sunt minime. Biodiversitatea creata in mii de ani poate fi foarte usor alterata ireparabila. In America au aparut in fluvii niste crapi saltareti care au distrus toata fauna, in Lacurile Mari o specie de midii au acaparat porturile, eliminand complet concurenta. Carasii din apele noastre sunt adevarate ciume aduse pe continent, eliminand crapii si alti pesti din zona. Lista poate continua.
    Cu timpul, poate se vor regla treburile in iaz, dar acest "timp" va fi mai lung decat viata noastra pe pamant...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am gasit aici tot ce ma interesa despre micul meu iaz, incepand cu greselile pe care le-am facut, dar si sfaturi pentru viitor, de care promit sa tin cont.
    Un site de mare folos pentru oricine are un iaz.
    Multumesc pentru tot !
    T Gorunescu

    RăspundețiȘtergere
  4. Am niste bulbi de nuferi ca maslina, i-am taiat la un capat si au dat lujeri, cam 15 cm. Ii tin deocamdataintr-un acvariu cu pesti. Ce trebuie sa fac mai departe, ii pun in ghivece si ii duc in iaz pe prag la o adancime de 40-80 cm? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Scrieti aici un comentariu.
Nu includeti adresa Dvs, deoarece comentariul Dvs va deveni publica.
Daca nu ati gasit raspuns la intrebarile Dvs pe acest post si doriti informatii personal, contactati-ma prin mail, pe adresa:
orlovszki@gmail.com