ne-am mutat

Discontinuam acest blog
Ne gasiti pe:

CUPRINS POSTARI BLOG

CUM GASITI INFORMATIILE CAUTATE CEL MAI RAPID?

1. Introduceti cuvintele cheie in chenarul de cautare (sus)
2. Desfasurati Arhiva Blogului din chenar pt a cauta in ordine cronologica (stanga)
3. Dati click pe etichetele importante din chenar (stanga, mai jos)

miercuri, 15 decembrie 2010

Becuri de sterilizare cu ultraviolete UVC pentru iazuri - FAQ

Intrebari si raspunsuri utile legate de instalarea, exploatarea si intretinerea becurilor UVC 



Ce proceduri de intretinere trebuie sa iau in calcul pentru sterilizatorul meu UVC?
Fiecare instalatie UVC are in componenta un bec care are o perioada de exploatare echivalenta cu un sezon de lucru, cca 5000-7000 h, adica7-9 luni. Cum problemele cele mai serioase legate de inverzirea apei apare in perioada de primavara si vara, necesitatea schimbarii becului este iminenta doar primavara, la inceputul sezonului. Schimbati si garniturile la fiecare schimbare de bec, pentru a preveni scurgerile si scurtcircuitele nedorite. Sticla de quartz, ce desparte becul de apa filtrata va trebui spalata de 2-3 ori pe sezon, pentru a elimina impuritatile sedimentate ce reduc transparenta sticlei. 

Cum pot sa verific daca instalatia de UVC functioneaza?
Majoritatea lampilor au fie o fereastra de vizitare transparenta sau racord transparent, prin care se poate observa functionarea becului ce emite o lumina albastruie. La fel ca si in cazul neoanelor, este posibil ca la pornire sa treaca putin timp pana ce balastul va putea porni becul.

Becul UV nu functioneaza, nici la intuneric nu este vizibila, ce se intampla?
Verificati prima data racordarea la retea, pe urma a sigurantei. 
Verificati daca becul sta ferm in dulie. 
Daca nici acum nu functioneaza, atunci verificati si schimbati becul. 
Verificati si daca sticla de quartz nu este sparta sau crapata si daca nu exista scurgeri de apa in interior. 
Unele dispozitive sunt prevazute cu microintrerupatoare sub filetul duliei pentru a preveni functionarea becului daca acesta nu este montat corespunzator. Verificati deci daca filetul duliei este ferm insurubat.
In ultima instanta verificati cu un electrician balastul.
Nu uitati sa opriti apa si curentul electric inainte de a face orice interventie asupra instalatiei UVC

 Cat timp dureaza dupa instalarea lampii UVC pana cand apa va deveni curata?
Exista o serie de factori ce determina calitatea apei, ca si nivelul substantelor nutritive disponibile pentru alge, temperatura apei si cantitatea de lumina. Luand in calcul un sistem de sterilizare corect dimensionat, se poate lua in calcul o perioada de cca 3-15 zile. In unele cazuri va fi necesar chiar si 6 saptamani pentru a observa rezultatele scontate.

Iazul meu a fost clar dupa ce am montat instalatia UVC dar mai nou apa s-a inverzit gradual. Ce se intampla?
Murdarirea sticlei de quartz reduce drastic eficienta radiatiei cu ultraviolete. Va fi nevoie de curatarea sticlei. Consultati instructiunile de intretinere a produsului. Asigurati-va ca becul functioneaza si atat instalatia in sine este de dimensiune potrivita cat si pompa la care este racordata debiteaza cantitatea necesara de apa, nici mai mult si nici mai putin.

Totusi, iazul meu este murdar, cu toate ca instalatia functioneaza in parametri optimi, de ce?
Retineti, ca namolul depus la fundul iazului si rascolit de pestii mai mari, ducand la murdarirea apei iazului. Ploile puternice pot aduce aluviuni din exteriorul iazului. Coloizii de argila si suspensiile din sedimente nu pot fi eliminate de catre lampile cu ultraviolete.

Cat timp pot sa las instalatia UVC in functiune?
Instalatiile UVC pentru iazuri este destinata si necesita o functionare continua, fara oprire, pe toata perioada activa a anului, din primavara pana toamna.

Ce se intampla daca nu schimb la timp becul UVC?
In timp, spectrul de frecventa cu care radiaza razele ultraviolete se modifica, iesind din spectrul germicid, algicid, deci eficienta lampii va scadea dramatic.

In timpul iernii trebuie sa demontez instalatia cu ultraviolete?
Daca instalatia este protejata fata de inghet, acesta poate fi lasata in functiune si pe timpul iernii. In caz contrar va trebui demontat, spalat cu grija si pastrat intr-un loc ferit pe timp de iarna.

Instalatia de sterilizare cu ultraviolete UVC introduce ceva in apa, sau pericliteaza in orice fel viata acvatica?
Instalatiile UVC nu emit nici un fel de reziduuri, substante, gaze, etc. Nefiind un tratament chimic nu va avea efect asupra animalelor sau plantelor. Exceptie facand, bine inteles, algele, parazitii si microbii.

Pot utiliza instalatiile UVC daca am de aplicat tratament medicamentos pentru pesti?
In mod normal nu se observa nici o problema in pastrarea in functiune a instalatiei de sterilizare pe timpul aplicarii tratamentelor medicamentoase la pesti. Totusi, exista posibilitatea ca unele medicamente sa se descompuna / degradeze din cauza radiatiilor. Consultati instructiunile medicamentului si sfaturile de aplicare.
Daca montez o pompa cu debit mai mare pentru a putea filtra mai des apa, va fi de folos?
Numai cu conditia ca debitul pompei sa nu fie mai mare decat debitul maxim acceptat de instalatia UVC, in caz contrar eficienta va scadea si mai mult, becul neavand timp suficient pentru a radia apa care se scurge cu o viteza mult prea mare.

Becurile cu ultraviolete pot fi montate sub apa?
Desi majoritatea pompelor sunt izolate din punct de vedere electric, nu sunt destinate pentru a fi tinute sub apa si nici ingropate sub pamant - pericol de scurtcircuitare / electrocutare!

participati la dezbaterea acestui subiect >


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieti aici un comentariu.
Nu includeti adresa Dvs, deoarece comentariul Dvs va deveni publica.
Daca nu ati gasit raspuns la intrebarile Dvs pe acest post si doriti informatii personal, contactati-ma prin mail, pe adresa:
orlovszki@gmail.com