ne-am mutat

Discontinuam acest blog
Ne gasiti pe:

CUPRINS POSTARI BLOG

CUM GASITI INFORMATIILE CAUTATE CEL MAI RAPID?

1. Introduceti cuvintele cheie in chenarul de cautare (sus)
2. Desfasurati Arhiva Blogului din chenar pt a cauta in ordine cronologica (stanga)
3. Dati click pe etichetele importante din chenar (stanga, mai jos)

vineri, 16 octombrie 2009

Intretinerea unui iaz de inot

INTRETINEREA UNUI IAZ / LAC DE INOT:

PREFATA
Iazul de inot, sau piscina naturala, cum se mai numeste de obicei ofera un cadru natural de destindere tuturor.
Iazul natural se aseamana cu o piscina pentru ca are o apa curata, filtrata si este destinat inotului sau agrementului acvatic.
Exista piscine naturale, construite la fel ca piscinele moderne, dar in loc de filtrarea standard se foloseste filtrare biologica.  Ambele sisteme utilizeaza principiul recircularii apei.  La fel, ambele sisteme se doteaza, de obicei, cu sisteme cu ultraviolete pentru sterilizare.

Totusi, asemanarile se opresc aici pentru ca diferentele sunt destul de semnificative:


DIFERENTE INTRE UN IAZ DE INOT SI O PISCINA
Filtrarea apei se face pe cale naturala, biologica si nu chimica

In loc de filtre compacte de nisip se foloseste filtrare prin pat de nisip, pietris sortat si plante multe, intr-o sortimentatie variata si atent aleasa.
nu se foloseste clor, dar se inoculeaza iazul cu colonii de bacterii nitrificatoare (gen Nitrobacter sau Nitrosomonas) ce au rolul de a descompune impuritatile si materia organica moarta din iaz, de a o prelucra si a le pregati plantelor pentru absorbtie.
O piscina are nevoie de o camera de filtrare speciala pe cand un iaz de inot are nevoie de un spatiu vast de filtrare. (zona de regenerare vegetala)
Daca in cazul unei piscine tehnologia se opreste (lipsa de curent, pompa defecta, etc) calitatea apei este alterata rapid, in cazul iazului sistemul de recirculare a apei prin drenaj este doar facultativa, apa putandu-se intretine in buna masura si fara interventia umana, cel putin pe termen scurt.
O piscina are nevoie de interventii repetate si frecvente pentru salubrizarea bazinului, in timp ce un iaz tolereaza mai bine existenta unor impuritati sau sedimente aparute.
O piscina este mereu aceeasi pe cand un lac de inot va oferi zi de zi ceva in plus (o floare de nufar, un manunchi de papura, o broscuta sau o libelula nou venita.

DIFERENTE INTRE UN IAZ DE INOT SI O PISCINA

Filtrarea apei se face pe cale naturala, biologica si nu chimica

  • In loc de filtre compacte de nisip se foloseste filtrare prin pat de nisip, pietris sortat si plante multe
  • nu se foloseste clor, dar se inoculeaza iazul cu colonii de bacterii nitrificatoare (gen Nitrobacter sau Nitrosomonas) ce au rolul de a descompune impuritatile si materia organica moarta din iaz, de a o prelucra si a le pregati plantelor pentru absorbtie.
  • O piscina are nevoie de o camera de filtrare speciala pe cand un iaz de inot are nevoie de un spatiu vast de filtrare. (zona de regenerare vegetala). Sunt si sisteme de filtrare dedicate pt iazuri de inot.
  • Daca in cazul unei piscine tehnologia se opreste (lipsa de curent, motor stricat, etc) calitatea apei este alterata rapid, in cazul iazului sistemul de recirculare a apei prin drenaj este doar facultativa, apa putandu-se intretine in buna masura si fara interventia umana, pe termen scurt.
  • O piscina are nevoie de interventii repetate si frecvente pentru salubrizarea bazinului, in timp ce un iaz tolereaza mai bine existenta unor impuritati sau sedimente existente.
  • O piscina este mereu aceeasi pe cand un lac de inot va oferi zi de zi ceva in plus (o floare de nufar, un manunchi de papura, o broscuta sau o libelula nou venita.

INTRETINEREA IAZULUI SI ASPECTELE LEGATE DE ACESTA

Cu toate ca este vorba de un lac natural, nu trebuie uitat faptul ca este o constructie artificiala si acesta nu ar fi in stare sa se intretina pe termen lung la nivel constant.
O oarecare interventie este necesara. Aici nu poate fi vorba de o programare a intretinerii repetate. Important este sa fim mereu cu ochii pe lac si sa observam din timp modificarile nedorite pentru a putea actiona prompt.

Apa din iaz si nivelul acestuia

Apa dintr-un iaz izolat difera fata de lacurile naturale. Aici, practic nu ar trebui sa existe shimbari sau aporturi suplimentare de apa (apa freatica, aluviuni, etc.)
Orice aport de apa, in afara apelor de ploaie, aduce un aport considerabil de substante nutritive in apa, ce ajuta la inmultirea algelor. Suplinirea apei evaporate duce pe termen lung la cresterea semnificativa a concentratiilor de minerale si alti compusi chimici organici si anorganici. Atentie deci si la acest aspect.
Nivelul apei dintr-un iaz izolat este si poate fi mentinut relativ constant (vezi mai jos).

Iazul trebuie astfel construit incat sa existe un nivel al apei relativ constant, cu minimele si maximele stabilite de la bun inceput.
De regula, cotele minime sau maxime se marcheaza la fiecare iaz. Cel mai simplu mod de a verifica cota apei este verificarea capacului skimmerului. Acesta trebuie sa pluteasca fix pe pozitie, sa nu scada apa sub nivelul minim posibil de imersiune a skimmerului dar nici sa se ridice cota apei astfel incat capacul skimmerului sa pluteasca de pe pozitie. In Orice caz nivelul maxim este la 10 cm sub buza lacului.
Toamna si primavara, cand cantitatile de precipitatii sunt mai mari, se recomanda sa se mentina o limita a apei mai scazuta.

Factori ce duc la scaderea nivelului apei:
•caldura excesiva
•vant puternic
•miscarile apei (fantana, inot, valuri)
•absorbtia plantelor, geotextilei, (efect capilar)
•pierderi din cauza izolatiei neperfecte
•In cazuri extreme (caldura mare asociata cu vant, cascade mari, plante multe care extrag apa) exista scaderi de nivel de peste 1 cm/ zi

Calitatea apei din iaz

De regula, calitatea apei depinde de foarte multi factori care, chiar cu analize chimice sofisticate, nu pot prezice evolutia ei.
Calitatea apei din p.d.v. al utilizabilitatii pentru iazuri de inot se compune din urmatoarele aspecte:
Duritatea apei. (duritate totala si de carbonat) care in afara de faptul ca se materializeaza prin depuneri calcaroase si blocari de motoare au rolul pozitiv de a stabiliza aciditatea apei.
Nivelul de compusi de nitrogen (amoniac, nitriti, nitrati) care sunt bazele existentei plantelor. Materialele organice in descompunere dar si apa in stadiu natural contin compusi amoniacali si nitriti – daunatoare pentru pesti dar si hrana din belsug pentru alge. Bacteriile denitrificatoare au rolul de a utiliza acesti compusi si a le transforma in nitrati – hrana pentru plante. Astfel circuitul se inchide prin transformarea nitratului in constructia plantelor, aceste plante moarte sunt extrase din apa si nu lasate sa putrezeasca in apa. Daca nu se curata plantele moarte acestea se descompun si redeschid circuitul descris anterior.
Aciditatea apei este factorul important in stabilizarea apei. Acesta va trebui sa aiba valori cuprinse intre 6-8,5 unitati. pH. Un iaz nou sau un iaz cu duritate de carbonat redusa (valoarea de CO2 redusa in apa) instabilizeaza apa.
La intretinere specialistul trebuie sa verifice si acesti parametri amintiti mai sus pentru a vedea starea de sanatate a apei si de a lua masurile ce se impun. (ex. Tratamente)
Un control permanent asupra calitatii apei faciliteaza luarea de decizii prompte, la timp.  
Se recomanda ca fiecare detinator de iaz de inot sa detina un set de teste de apa pentru a putea controla calitatea apei. Acest sfat este bine de luat in seama pentru toti detinatorii de iazuri. Chiar daca nu detineti un set de teste foarte complexe, cum este cel din poza alaturata (velda Aqua Test Set), macar un set de teste tip strip, ce va permite citirea cu aproximatie a nivelului de nitriti, nitrati, duritati si aciditate.
Preventia, si in acest caz va poate scuti de neplaceri si cheltuieli suplimentare. 



Temperatura apei.

Acest factor extern este greu de stapanit.
Vara, caldurile excesive, unde apa este mica si nu exista miscari suficiente de apa, zona se supraincalzeste, oferind conditii propice pentru proliferarea algelor. Ecranarea este singura modalitate de a controla supraincalzirea. Rolul ecranarii o au plantele ornamentale (ierburile marginale precum si nuferii care acopera suprafete importante. In cazul unui iaz nou, unde masa vegetala nu este suficient dezvoltata si nu acopera inca toate zonele plantabile disponibile, vor exista zone expuse acestui fenomen. 
O adancime corespunzatoare a apei ce va permite stratificarea termica in perioada de vara si de iarna, va putea ameliora problemele generate de variatiile de temperatura.
De regula, extinderea plantelor pana la margini va solutiona aceasta problema.


ALGELE

Algele sunt plante unicelulare sau compusi din comunitati si retele de alge, indisolubile si indispensabile din orice lac. In mod natural algele nu pot fi eradicate total si nici nu este voie. Ele au un factor decisiv in echilibrul biologic al apei.
Problemele legate de alge sun cele ale colonizarii excesive care distrug aspectul iazului. Aparitia brusca a algelor este cauzata de faptul ca sunt cel mai rapid activate la aparitia conditiilor favorabile iar rata lor de multiplicare este cea mai mare.
Primavara, in timp ce plantele nici nu au apucat sa apara iar coloniile de planctoni si bacterii stau in latenta salgele se multiplica vertiginos. Pana cand nu apare un echilibru intre alge, bacterii, planctoni si plante, algele vor ocupa locul celorlalti concurenti.
In cazul unui iaz nou apar aceleasi probleme. Plantele nu sunt inca inradacinate si eficienta lor este slaba, Nu exista cantitati suficiente de planctoni si nici bacterii denitrificatoare instalate in patul filtrant. Inmultirea bacteriilor la un nivel multumitor dureaza pentru un filtru 6-8 saptamani. In aceasta perioada inverzirea apei si /sau aparitia matasii broastei este iminenta si se considera regula.
Schimbarea apei rezolva doar pe moment situatia, avand in vedere ca apa proaspata, desi clara initial, are dizolvat mai multe substante nutritive decat in apa unui iaz stabilizat dar mai putin clara.
In cazuri extreme este necesar schimbarea apei din iaz.
Algele sunt de doua feluri, fara a intra in detalii:
Alge monocelulare (ce dau nuanta apei, fie ea verde, bruna sau roscata) Aceste alge se inmultesc foarte rapid si este posibila sa apara in special primavara sau brusc la modificari climatice. La fel apar si in cazul caldurilor excesive si a soarelui intens. Avantajul este ca aceste alge pot fi distruse cu ajutorul becurilor cu ultraviolete UV-C. Aceste alge exista in toate lacurile. Am putea aminti aici si cianobacteriile, care nu sunt alge dar se comporta similar ca si acestea si sunt indispensabile si normale in apa. De regula se inmultesc in colonii si suprapunandu-se se formeaza petice de spuma brune sau verzui cu balonase de gaz ce se datoreaza descompunerii celulelor moarte din interiorul coloniei.

Prevenirea raspandirii algelor unicelulare:

•Utilizarea becurilor cu ultraviolete

•schimbarea acestor becuri la timp (la inceputul fiecarui sezon

•spalarea sticlei de UV

•curatarea bazinului si extragerea plantelor moarte

•plantarea de plante acvatice si intretinerea corespunzatoarea.

Combaterea algelor verzi sau brune

•Utilizarea becurilor cu Uvc

•utilizarea filtrelor

•plantare plante acvatice suficiente

•inoculare cu mediu bacterian.

Alge filamentoase (matasea broastei)
Algele filamentoase numite in termeni populari si matasea broastei (nu sunt, in general, indispensabile in iaz, dar apar mai devreme sau mai tarziu). Particulariteatea algelor filamentoase este ca au nevoie de lumina si caldura, deci apar in special acolo unde algele verzi nu sunt prea multi. Se gasesc, in special in zonele mai putin adanci, unde apa se incalzeste excesiv, respectiv unde, din cauza curentilor apei, primeste hrana din belsug (ex. cascade, curs de apa).
Algele filamentoase iubesc apele cu continut ridicat de nitriti si fosfor (fosforul provine in special din excrementele pestilor.) Algele filamentoase sunt de multe feluri, dar de obicei apar in forma de colonii filiforme, ca o vata. Exista si o varianta tesuta in forma hexagonala, tubulara, asemanator cu un ciorap. Unele tipuri sunt rezistente la rupere, se pot extrage usor din apa prin tragere dar se agata puternic de pietre, plante si alt tip de suport. Exista si alge care sunt foarte moi si sunt greu de extras pentru ca se detaseaza usor unele de altele atunci cand se incearca extragerea lor.
In cazul unui iaz intretinut corespunzator aparitia algelor filamentare va fi redus simtitor in timp la un nivel nederanjant. Existenta lor va fi, insa, mai mult ca certa.

Prevenirea inmultirii algelor filamentoase (matasea broastei)

•Pastrarea lacului curata

•Nepopularea cu pesti

•Ecranarea zonelor expuse intensiv la soare cu plante sau parapete.

•Extragerea regulata a algelor aparute

 •Agitarea apei. Din experienta proprie, un iaz de inot nefolosit se sedimenteaza mult mai repede.

Combaterea algelor filamentoase (combaterea matasea broastei)

•Extragerea algelor aparute

•Tratamente cu antialge

•Introducerea de paie din ovaz indesati in saci de plasa pe termen de max 3 luni, in lac, in perioada inactica cu rolul de a genera colonii de microorganisme ce devoreaza matasea broastei ( o solutie populara neevaziva si eficienta)

•Ecranare extensiva

•Utilizarea I-tronic (distrugator de alge) in iazuri mai mici.

BROASTE

Broastele apar in fiecare primavara pentru a depune oua.
Combaterea broastelor nu este legala si nici necesara.
Majoritatea broastelor sunt de uscat si sunt musafiri temporari in apa.
Broastele fac mai mult bine in curte, curatandu-le de insecte nepoftite si chiar rozatoare.
Este bine, totusi, sa se verifice atent, zilnic, in perioada de primavara, cand corul broastelor o semnaleaza, fiecare depunere de icre. Broastele depun oua in forma de margele negre intr-un tub de gelatina, lungimea acestora este de zeci de metri, deci cantitatile de oua sunt destul de semnificative.

Combaterea broastelor din iaz

Adunati zilnic, daca apar, toate ouale depuse, pentru a preveni inmultirea nedorita a mormolocilor. Complet nu pot fi evitate dar si asa se vor inmulti in cantitati suficient de mari.

PESTII DIN IAZUL DE INOT

pestii din iaz
Lacul de inot nu trebuie sa contina nici un peste. Aparitia lor, chiar si in cantitati minime, va duce in curand la inmultirea lor necontrolata si distrugerea calitatii apei.
Cea mai frecventa problema va fi inverzirea apei si aparitia matasei broastei.
Se recomanda extragerea lor daca exista.





PLANTE

In iazul acvatic exista un banc de plante selectionate. Acestea se vor inmulti pana la limita lor, fiind separate de zona de inot.
Unele specii vor disparea, probabil, altele se vor extinde in exces, urmand a se defrisa pentru a le tine sub control. Faptul ca unor plante conditiile existente sunt mai bune decat pentru altele depind de caracteristici precum, clima, calitatea apei si a substratului in care inradacineaza si nu pot fi prevazute initial.
Intretinerea plantelor
Intretinerea plantelor are mai multe aspecte:

VARA:

Extragerea frunzelor si florilor ofilite pentru a preveni descompunerea lor. Frunzele de nufar traiesc cca 2 saptamani dupa care incep sa se ingalbeneasca. Rupeti frunzele lor prin tragere lenta dar prompta pentru a se desprinde de tulpina. In cazul in care se smulg se vor rupe prea sus. Frunzele ingalbenite sau chiar putrezite dau un aspect neingrijit lacului si avantajeaza proliferarea paduchilor de frunza. Florile de nufar traiesc doar 3-4 zile dupa care se scufunda in apa si putrezesc pentru a permite semintelor sa cada in apa. Eliminati florile inainte de putrezire. La fel se recomanda eliminarea resturilor vegetale moarte de la celelalte plante.
Controlul expansiunii plantelor acvatice. Plantele acvatice sunt voarte vivace si unele tind sa acapareze teren in detrimentul altor specii. Prin defrisare marginala se pot tine in frau invazia unor plante. In orice caz, zona vegetala limiteaza concret cresterea lor in zona adanca. In cazul bradisului si a altor plante imerse, acesta pot sa invadeze unele zone si sa creasca prea puternic. Bradisul se extrage partial, regulat si se arunca la compost.
Controlul fitosanitar. Verificati regulat daca apar semne de boala pe unele plante. In caz de aparitie recomandam eliminarea frunzelor infestate. Cea mai comuna problema este aparitia paduchilor pe frunze si flori de nufar dar si alte specii acvatice. Eliminati frunzele moarte – sursa primara de proliferare a bolilor. Cu un jet de apa se pot spala partial frunzele. Nu se admit utilizarea de substante chimice, cu exceptia sprayului cu sapun K. ce se poate folosi cu eficienta pentru combaterea paduchilor. Alte substante compromit calitatea apei. ATENTIE – utilizarea insecticidelor si a altor substante chimice agricole astfel incat acestea sa intre in contact direct cu apa distrug calitatea apei. Pot aparea de asemenea si viermisori care mineaza frunzele nuferilor si a altor plante. Eliminati de indata frunzele atacate pentru a preveni expansiunea.

INSTALATII:

Iazul de inot este prevazut, de obicei, cu instalatii de recirculare si filtrare pentru a facilita clarificarea apei.

POMPELE


Pompele montate in lac sunt pompe special destinate pentru acest scop, sunt de folosinta indelungata si continua, cu debit ridicat si consum scazut si necesita mentenanta scazuta.
In functie de duritatea apei aceste pompe trebuiesc curatate regulat, (1-3 ori pe sezon si la inchiderea sezonului) sau ori de cate ori se observa oprirea sau scaderea debitului de apa.
Scaderea debitului de apa se datoreaza acumularii de resturi precum alge, frunze sau bradis pe sorbul pompei sau infasurate pe rotor.
Oprirea pompei se datoreaza, de regula, blocarii rotorului din cauza unui obiect mecanic (piatra, peste sau broasca) dar de regula este semnul colmatarii cu depunere de tartru pe axul rotorului si interiorul pompei. - In acest caz se demonteaza pompa si se curata interiorul ei cu apa si otet, eventual orice alt detartrant. Aceasta interventie poate fi executat personal sau de catre un electrician, conform descrierii din manualul de utilizare. Daca se constata ca pompa nu functioneaza nici asa se va apela la furnizorul pompei, prezentat in certificatul de garantie.
Pompa se pune in functiune pe perioada primavara – toamna, in sezonul in care apa se incalzeste la 12°C si vegetatia este activa. Iarna pompa se opreste, se curata si se pastreaza in loc ferit de inghet. Exista posibilitatea de a pastra pompa in apa, sub nivelul de inghet. Functionarea pompei pe timp de iarna impune riscul blocarii si distrugerii iremediabile a acestuia!
Consultati ghidul de utilizare a pompei atasate acestuia pentru mai multe informatii.

LAMPA CU ULTRAVIOLETE

Lampi UV-C
Lampa cu ultraviolete are rolul de a steriliza apa de bacterii periculoase si de a distruge algele verzi ce plutesc in apa.
Intretinerea este minima: se verifica functionarea becului (exista posibilitatea de a se verifica prin fereastra de control, capac sau stut transparent, dupa caz.
Anual se schimba becul avand in vedere ca pe parcurs se schimba unda de lumina, eficienta becului scazand simtitor.
Este important de stiut ca Lampa sterilizeaza doar apa care trece prin sistemul de filtrare. Algele filamentare si cele depuse in lac nu ajung, in mod evident, in fata becului.
Servisarea becului se face de catre specialist.
Consultati ghidul de utilizare a pompei atasate acestuia pentru mai multe informatii.

SKIMMERE

Schimmerele au rolul de a absorbi stratul superficial al apei. Acest strat este cel mai cald, mai expus infloririi algelor si pe acest strat plutesc frunze, mizerie si praf.
Cosul skimmerului previne intrarea reziduurilor mari in filtru. Din acest motiv se recomanda sa controlati regulat si sa goliti daca este necesar acest cos pentru a nu infunda orificiul de scurgere a apei.
Skimmerul este astfel instalat incat capacul culiseaza pe corp pentru a fi totdeauna la nivelul apei.
Verificati regulat nivelul apei (descris mai sus) pentru ca skimerul sa fie mereu pe linia de plutire.
Daca nivelul apei scade excesiv skimmerul nu mai pluteste iar filtrul ramane fara apa. Daca nivelul este prea mare atunci capacul skimmerului se blocheaza sau pluteste de pe corp.
Curatati, daca este cazul interiorul capacului si corpul skimmerului daca din cauza depunerilor de alge si alte impuritati culisarea acestuia este impiedicata.
Toamna, daca caderile de frunze sunt masive, curatarea skimmerului este o problema continua. Luati jos capacul skimmerului. Frunzele se vor aduna deasupra acestuia, sau daca este vant puternic atunci se aduna intr-un colt din iaz de unde se vor extrage regulat cu un mincioc.

I-TRONIC

I-tronic
- instalatia contra algelor filamentoase (unde este cazul)
Acolo unde este montat I-tronic serveste la eliminarea algelor filamentoase in iazuri de mici dimensiuni. Anodul dispozitivului se oxideaza continuu din care motiv acesta trebuie curatat regulat, conform necesitatilor si a procentului la care este programat (de obicei 8% ).
Instructiunile dispozitivului detaliaza procedeele de curatare. Nu uitati sa actualizati ora exacta si orele in care soarele apune si rasare





SALUBRIZAREA ZONEI DE INOT


In afara de curatarea amintita a zonei vegetale bazinul de inot se colmateaza pe fund si pe pereti.
Chiar daca apa este curata, sedimentatia arata urat in apa. Aceste sedimente sunt compusi de praf, nisip spalat din filtru, alge si cianobacterii vii si moarte.
Sedimentatia se curata la inceputul sezonului cald, atunci cand activitatea vegetala reporneste, respectiv cand apa ajunge la o temperatura suportabila pentru imbaiere.
Pe parcursul sezonului cald colmatarea este mai excesiva din cauza activitatii algelor si a prafului provenit din exterior. Este posibil sa existe momente in care este nevoie de aspirare in timpul verii, in special in zonele nefolosite, sau pe pereti, dar utilizarea frecventa a zonei de inot nu permite acumularea de sedimente in cantitati insuportabile. Prin rascolirea apei, aceste sedimente se barboteaza in apa si intra in sistemul de filtrare asftel, treptat, apa se curata.
La interventia de primavara, cand se repornesc sistemele de filtrare, Echipa lacor va putea efectua o curatare generala a iazului, incluzand aspirarea sedimentelor si spalarea membranei, aspirarea sedimentelor de pe pietrisul din zona plantata, reimprospatare cu pietris sortat a acestei zone.

IARNA

Iarna, sezonul care din aspectul iazului incepe cu repausul vegetal, intretinerea iazului cere atentie minima:
Se curata frunzele moarte. (Nuferi si plante cu frunza lata)
Se taie frunzele plantelor cu frunze lungi (papura, stuf) deasupra nivelului apei pentru a preveni putrezirea plantei. Taierea stufului este posibila si dupa inghet, atunci cand stratul de gheata suporta greutatea unui om. In acest mod taierea si eliminarea este mai usoara, fiindca nu exista problema caderii de resturi in apa
Verificati nivelul apei ca aceasta sa nu scada prea mult pentru a lasa decopertat plantele care sunt inradacinate sub apa.
Sistemele electrice si mecanice (pompe, uv-c, etc. sunt dezafectate si scoase de sub tensiune. Se verifica doar ca camerele de pompare sa nu fie inundate.

INTERVENTII ALE SPECIALISTULUI

In oricare din cazurile in care se ivesc probleme ce nu pot fi solutionate conform prezentului manual, interventia specialistului este necesara. Aici se include: reparatia pompelor defecte, schimbul de bec sau reparatia lampii cu ultraviolete. Modificari structurale ale sistemului de filtrare sau a iazului, probleme de etansare, probleme cu plantele acvatice, distrugerea calitatii apei.


www.lac.ro

participati la dezbaterea acestui subiect>

marți, 8 septembrie 2009

Principiile fundamentale a unui iaz de inot sau piscine naturale












PRINCIPII 
FUNDAMENTALE

Iazul de inot artificial este o copie artificiala al unui iaz sau lac din natura in care ne putem scalda cu placere, fara a fi expusi riscurilor evidente de infectii. 
Caracteristica principala este ca se poate obtine o apa curata datorita capacitatii de autoregenerare a zonei plantate.

Un iaz de inot amenajat, de 2 luni vechime


Cam asa arata un iaz de inot, nou creat, cu 2 luni vechime.
Pozele vorbesc de la sine.
Puteti vizualiza mai multe poze despre iazul de inot dar si despre constructia ei aici
http://picasaweb.google.com/lacoraqua/PiscinaNaturalaIazDeInot2009#

Iazurile de inot sau piscine naturale

IAZURILE DE INOT SAU PISCINELE NATURALE

Iazul de inot este o moda foarte recenta. A aparut in lume de doar cativa ani (din 1998). 
Acest lucru nu inseamna ca inainte nu existau iazuri de inot, doar ca de la aceasta data specialistii au inceput sa construiasca sistematic si planificat iazuri cu capacitati de autoregenerare suficient de curate si sanatoase sa ofere nu doar placere ci si siguranta celor ce doresc sa se scalde intr-un asemenea iaz.

vineri, 4 septembrie 2009

Intrebari si raspunsuri despre constructia iazurilor


 - F.A.Q






DESIGNUL IAZULUI ORNAMENTAL DE GRADINA 

measurementCare este dimensiunea optima pentru un iaz  artificial - ornamental de gradina ?

Raspunsul ar fi: cat mai mare, dar avand in vedere faptul ca in majoritatea cazurilor exista o limita trasata de catre dimensiunile disponibile, bugetul alocat, raporturi estetice, acesta este deseori influentata de factorii amintiti.
Un iaz ornamental de gradina poate fi foarte estetic si placut chiar daca nu are mai mult de un metru, pentru un iaz cu pesti este nevoie de un volum si o adancime considerabila. Priviti pe cat posibil si latura estetica. Daca iazul Dvs va domina intreaga curte, in curand va deveni foarte incomoda si va arata de prost gust. Mai ales atunci cand nu a fost construita asa cum trebuie si pierdeti controlul iazului, acesta devenind neingrijit si creand o sumedenie de probleme.
Ce adancime se recomanda pentru un iaz cu pesti?

Adancimea minima la noi in tara este de 70-120 cm, in functie de zona geografica. O adancime mai mare se impune in zonele cu iarna aspra. Zonele mai calde nu sunt afectate iarna de inghet. Vara, in schimb, apa se va incalzi prea repede, o zona mai adanca va oferi pestilor un refugiu, iar din punct de vedere chimic si biologic apa va fi mult mai stabila.
Atentie! O adancime excesiva a iazului ornamental de gradina, mai ales in cazul in care acesta nu este protejat corespunzator, poate duce la accidente. Mare atentie la copii, dar si la animale.


Ce forma sa aiba iazul meu?

Gustul Dvs precum si desenul zonei hotareste cum sa arate perimetrul iazului ornamental de gradina.
In privinta sectiunii, se recomanda executarea de terase late de 30 cm si inalte de 20-30 cm. Aceste terase permit amplasarea de plante acvatice la adancimea corespunzatoare, previne alunecarea foliei, impiedica inecarea accidentala a persoanelor sau animalelor cazute in apa si care nu se pot catara altfel la mal.
Daca aveti si pesti, executati o groapa de dimensiunea necesara pentru a permite tuturor pestilor sa se adune in timpul iernii. Aceasta groapa este de fapt o zona din fundul bazinului si ar trebui sa aiba un perete abrupt si adanc de cel putin 50 m. Astfel iarna, apa cu densitate mai mare si cu o temperatura constanta de cca 4-6 grade celsius nu se va putea amesteca cu apa din straturile superioare, permitand pestilor sa supravietuiasca pe timpul iernii.


Care sunt posibilitatile de izolare a iazurilor ornamentale de gradina?

Izolarea cu argila
Bazine betonate
Bazine preformate
Folii din polietilena sau PVC
Membrane din cauciuc
Care este cea mai usoara modalitate de constructie a iazului ornamental de gradina?

Cel mai simplu este utilizarea de bazine preformate. Se monteaza usor si sunt destul de rezistente. Se recomanda doar pentru iazuri foarte mici, sub 1mc, altfel preturile vor fi mult prea ridicate, costurile nefiind justificate de avantajele sale.
Care este cea mai ieftina modalitate de constructie a iazului ornamentale de gradina?

In unele cazuri exista posibilitatea de a izola un iaz de gradina cu ajutorul argilei. Nu intotdeauna exista, insa la indemana acest material, nu ofera garantia unei izolari perfecte si apa va fi mereu murdara din cauza coloizilor de argila aflate in suspensie, agitate in special de pesti si alte animale.
Folia de polietilena este des folosita, din pacate. Pretul cel mai scazut determina pe multi sa o utilizeze. Odata terminata lucrarea putem s-o luam de la capat. Pretul scazut nu justifica sacrificiile ulterioare necesare unei refaceri dese. Folia slaba de PE este foarte sensibila la actiunile mecanice, au o durata de viata foarte scurta si nu pot fi lipite daca se sparg.
Folia din PVC este poate cea mai buna alegere in cazul unui buget moderat. Este si cea mai raspandita varianta in prezent. Sunt garantate chiar si pana la 10 ani si rezista destul de bine razelor UV. Se gasesc la diferite dimensiuni, de obicei in latimi de 2, 4, 6, 8,10 metri si grosimi de 0,5 la 1 mm. Folia mai subtire poate fi utilizata doar la iazuri de mici dimensiuni, unde o eventuala schimbare nu ar implica eforturi prea mari. Cautati doar materiale de calitate. Folii reciclate, cu suprafete neuniforme si miros neplacut nu merita cumparate. Se vor deteriora repede, durata lor de viata abia daca trece 2-3 ani, apoi se intareste si se crapa, deseori sunt deja perforate, plin de gauri provenite din procesul de laminare si contin solventi toxici. Cautati material de calitate. Verificati cu atentie calitatea lor, Se vede de la distanta si de catre un ochi neavizat daca acesta nu corespunde solicitarilor. Din pacate razboiul preturilor la hipermarketuri si-a spus cuvantul. In multe cazuri materialele disponibile sunt foarte slab calitativ.
Membrana de cauciuc EPDM este tot o folie dar din cauciuc sintetic, cu calitati net superioare oricarui alt material similar. Pretul acestuia nu este tocmai ieftina dar mai nou este apropiata de cea din PVC. Durata de exploatare excede practic durata de exploatare a unui iaz de gradina. Se sparge mult mai greu si poate fi reparat sau modificat cu mult mai mare siguranta. In prezent este solutia ideala pentru fiecare iaz.
Membrana de butil este similara cu membrana de cauciuc EPDM. A fost deschizatorul de cale inaintea cauciucului EPDM si are o istorie de peste 35 de ani, fara ca sa fie distrus calitativ. Tehnologia moderna precum si pretul mai ridicat a facut ca membrana de butil sa fie lasata in umbra fata de cauciucul EPDM.
Care este cea mai rezistenta modalitate de constructie a iazului ornamental de gradina?

Betonul ar fi solutia pentru iazuri ornamentale de gradina care sunt frecvent supuse actiunilor mecanice. Gheata o va eroda totusi destul de repede si necesita reparatii dese. Costul constructiei este ridicata iar modificarile ulterioare sunt greu de efectuat. Dizolvarea varului si a altor aditivi in apa este destul de nociva pentru pesti.
Care este cel mai recomandat material pentru constructia iazului ornamental de gradina?

Alegerea cea mai recomandata este membrana de cauciuc EPDM sau butil. Este un elastomer rezistent la intemperii, are o durata de exploatare foarte mare (primul iaz pilot dateaza de aprox. 35 de ani, in Spania de sud, si nu prezinta urme de uzura). Fiind elastic, se muleaza bine pe orice suprafata, rezista foarte bine actiunilor mecanice si poate fi usor de lipit in cazul in care este nevoie de suprafete mai mari, sau s-a perforat accidental. De altfel in cazul membranei EPDM nu este vorba de o lipire ci de vulcanizare, ce confera o etansare perfecta, fata de lipirile cu adezivi in cazul foliei PVC. Nu este de neglijat si faptul ca sunt perfect utilizabile si pentru pesti, avand certificari de netoxicitate.
Membrana se utilizeaza in deosebi la investitii mai mari, unde se necesita montari de materiale aplicate intre ele si in cazul in care investitia se doreste pe termen lung, cu costuri de intretinere si reparatie minime, fiind alegerea cea mai potrivita pentru constructia unui iaz ornamental.


POMPELE PENTRU IAZURI ORNAMENTALE DE GRADINA

De ce sunt speciale pompele pentru iazuri ornamentale de gradina?

Pompele destinate pentru cascada si filtre sunt astfel fabricate pentru a lucra in regim non-stop, cu apa murdara, si consum cat mai redus. Din acest motiv alegerea pompei potrivite este esentiala nu doar pentru miscarea corespunzatoare a apei ci si pentru economii de curent. Din acest motiv hidrofoarele si submersibilele ce se gasesc in comert nu sunt deloc potrivite acestui scop.
Cate tipuri de pompe de apa exista?

Pompe de presiune “uscate” cunoscute in uzul casnic, si in special in gradina, sunt pompe ce ridica apa la 10-60 m, adica 1-6 bari, au debit redus, de cca 2500-6000 litri pe ora si sunt racordate prin conducte de presiune, Au consum ridicat (800-2000 w) si sunt zgomotoase. Pentru uz continuu pompele din comert, cele “ieftine”, nu corespund scopului nostru. Pretul relativ redus va fi in curand eclipsata de costurile intretinerii, energiei si fiabilitatii scazute.
Pompe submersibile sunt optiunea multora avand in vedere pretul foarte scazut, consum relativ moderat (300-1500 kw) si debit relativ ridicat (5-40 mc apa). Presiunea de lucru este intre 0.5 - 1.5 bari, adica o capacitate de ridicare a apei de 5-15 m. Reprezinta o alternativa de luat in seama la alegerea unei pompe pentru cascade mai inalte. Poate aspira reziduuri cu particule destul de mari si sunt relativ silentioase fiind ascunse sub apa. Pompele ieftine din comert nu sunt destinate functionarii intensive si mai repede decat mai tarziu se deterioreaza ireparabil. In majoritatea cazului garantia nu este valabila la submersibilele exploatate in mod continuu.
Pompe pentru iazuri au capacitati foarte variate, presiune relativ redusa, un consum extrem de scazut si o fiabilitate constanta si pe termen lung. Pompele pentru iazuril sunt, la randul lor, de mai multe feluri: pompe pentru jocuri de apa, pompe pentru filtre si pompe pentru cascade. Delimitarea acestora este doar teoretica, avand in vedere ca in majoritatea cazurilor utilizarea lor este multipla. Pompele mai mici pot fi achizitionate in set cu duze diferite si sunt in general cu sau fara burete de prefiltrare. Seturile cu duze au capacitati cuprinse intre 500 - 9000 l/h. Pompele de filtrare au debite substantiale cu un consum cat mai redus nefiind nevoie de presiuni mari, adica de ridicari mai mari de 1 m. Spre exemplu o pompa cu capacitatea de 10mc/h poate consuma doar 75w in timp ce un hidrofor de acceasi debit ar consuma peste 2000 w, adica chiar de 30 de ori mai mult. Aceste pompe pot fi utilizate si pentru cascade si cursuri de apa de inaltimi reduse.
Pompele de cascade au debit mare si se aleg dupa necesarul de debit si inaltimea la care trebuie ridicata apa. Au iesiri cu racord de 1,5 sau chiar 2,5”.
Pompele pentru fantani arteziene, pot fi uscate (similar cu pompele de hidrofor) sau submersibile. Sunt pompe profesionale cu debite impresionante, destinate utilizarii continue. Sunt destul de costisitoare si utilizate in general in domeniul public.

Definiti de la bun inceput ce doriti sa aveti in gradina: cascada, joc de apa, curs de apa, angrenarea unui filtru sau chiar mai multe optiuni impreuna. Decideti, in cazul in care doriti utilizarea multipla, daca este eficient utilizarea unei singure pompe pentru functii multiple sau mai bine alegeti pompe separate pentru fiecare scop in parte. Consultati tabele sau mai bine apelati la sfatul unui specialist pentru a determina debitul necesar de apa corelat cu diferenta de altitudine sau distanta furtunului. Spre exemplu o pompa de 4000 litri ce poate fi montat ideal in centrul unui iaz de cca 10 mp sau va putea antrena un filtru biologic nu va avea un volum suficient pentru o cascada inalta de 2 metri. Pompa racordata la un filtru de presiune va functiona impecabil la o diferenta de nivel de max 1 metru dar nu va debita necesarul de apa la o inaltime mai mare. Un curs de apa utilizand o pompa de filtrare cu consum redus dar si presiune redusa, daca este condus pe un traseu prea lung si mai ales in cazul in care se utilizeaza un furtun de diametru redus, isi va pierde o mare parte din presiune. Este important de stiut si faptul ca, din pacate, presiunile si debitele mentionate in cazul pompelor de filtrare, de iazuri si cascade nu corespund cu parametri reali, masurati la montara. Acest lucru se intampla din cazul ca aceste valori sunt masurate in cazuri ideale iar la montajul propiu-zis, unde se vor utiliza racorduri, coturi, furtune lungi si cu diametru insuficient, valorile masurate vor scadea drastic.
Ce trebuie sa stiu inainte de a monta pompa?

Siguranta inainte de toate! In orice caz se va monta un releu de protectie de 10-30mA. Nu uitati, aveti un utilaj electric ce utilizeaza, in general, 220 V si care, in ciuda sistemelor de protectie montate in majoritatea lor, nu pot preveni toate accidentele provocate prin exploatarea necorespunzatoare a acesteia. Montati prize de exterior bine protejate de intemperii. Protejati si mascati cablurile electrice ale pompelor sau sistemelor de iluminat in mod corespunzator.
Pompele mai mari si mai sofisticate pot fi montate nu numai in apa ci si “uscat”, in camera pompei, impreuna cu filtre si accesorii diversi. Este o solutie mai moderna, practica si estetica. Conditia generala este ca acestea sa fie montate sub nivelul limitei minime a apei din iaz.
Majoritatea pompelor contin stuturi de racordare multi-dimensionate, Spre exemplu exista racorduri care pornesc de la 40mm si se reduc in trepte chiar si pana la 12 cm. Este livrat asa pentru a putea face alegerea potrivita scopului fiecarui tip de instalatie si, in special, pentru ca este livrat unei palete large de pompe, cu debite foarte diferite. Nu faceti economii la alegerea de furtun potrivit. Alegeti totdeauna dimensiunea maxima si nu uitati sa decupati strangularile inutile.
Folositi doar furtun inelat negru. Acestea au dimensiunile potrivite pentru racordurile pompelor. Nu se stranguleaza si nu se taseaza si sunt usor de condus pe orice traseu. Furtunul transparent are dezavantajul ca in interiorul lui se va forma in curand dopuri de alge, presiunea din interiorul lor nefiind, in general, suficienta pentru a o inlatura, Este si inestetica, fiind vizibila in apa. In plus are dimensiuni diferite in interior, fiind nevoie sa apelati la mesterii inutile daca racordul este prea strans sau "joaca"
Cum se intretin pompele de iazuri

Pompele de iazuri au o durata de viata foarte lunga, comparat cu perioada de functionare. Pompele de calitate au garantii de 5 ani. Totusi, pentru a va putea bucura de functionarea impecabila a pompelor se impun unele masuri de intretinere:
curatati periodic gratiile exterioare ale filtrelor de depunerile aspirate
desfaceti gratia sorbului, extrageti rotorul si detartrati-l impreuna cu interiorul statorului cu apa si otet. In general ajuta si introducerea pompei intr-un recipient cu apa si otet si lasat sa functioneze un timp pana la decolmatarea completa.
Interventiile de curatare trebuiesc facute mai des in cazul apei mai murdare sau/si mai dure
Opriti imediat pompa, decuplati-l de la retea si verificati-l daca constatati ca debitul a scazut drastic sau s-a oprit. Pompele de iazuri sunt astfel concepute sa reziste multor probleme, dar nu abuzati de rezistenta lor. Garantia se limiteaza doar la defectiuni ce apar in cazul unei exploatari corespunzatoare si, in general, nu acopera piesele care prin natura lor sunt considerate de uzura (garnituri, rotor). Acestea se pot deteriora foarte usor prin neintretinere corespunzatoare.
In timpul iernii extrageti pompa din iaz si pastrati-l, dupa o curatire prealabila, intr-un loc ferit de inghet, intr-o galeata cu apa, pentru a preveni inghetarea sau, in cazul pastrarii in conditii uscate, de uscare si crapare a simeringurilor si inelelor de etansare.

FILTRE DE APA

Care este rolul filtrelor

Filtrele au rolul de a ajuta la mentinerea in conditii optime a calitatii apei. Cum un iaz de gradina nu poate fi considerat a fi un biotop natural, iazul de gradina nu poate sa se intretina de unul singur in intregime. Daca avem pesti in iaz, utilizarea filtrelor corespunzatoare este si mai necesara.
Ce fel de filtre exista?

In functie de metoda de filtrare filtrele pot fi mecanice, biologice, chimice si combinate.
In functie de tipul montarii: sunt filtre submersibile sau de exterior
In functie de modalitatea de scurgere a apei sunt filtre de trecere si de presiune
In functie de complexitate exista filtre simple si filtre multicamerale.
Cum functioneaza filtrul de iaz?
Apa din iaz este incarcata de particole mecanice in suspensie sau decantate la fundul iazului, substante organice in descompunere si substante chimice dizolvate in apa. Nivelul acestor poluanti va creste constant. Din acest motiv este necesar reducerea lor. Daca despre filtrarea mecanica nu trebuie sa spunem prea multe aici, fiind foarte usor de inteles menirea lor, este important sa reducem nivelul substantelor dizolvate (cele invizibile si insesizabile) care vor duce, insa, la distrugerea calitatii apei si va afecta plantele si vietuitoarele din apa.
Cum filtreaza biologic filtrul de iaz?

Materialele organice din iaz (plante moarte, excremente ale pestilor, resturi cazute in apa, pesti si alte vietuitoare moarte) vor incarca excesiv apa cu nitriti si alti compusi de amoniac, fosfor, potasiu, etc. Crescand valoarea lor, algele vor creste in conditii bune, ducand la inverzirea urata a apei. Plantele din apa nu pot absorbi nitritii sau amoniacul ci doar nitratii. Filtrele biologice sunt niste uzine biologice in care milioane de bacterii denitrificatoare descompun nitritii in nitrati, namolul organic in nisip, samd. Plantele, la randul lor, vor absorbii nitratii, se vor invigora si vor stabiliza calitatea apei. Detaliat gasiti mult mai multe informatii in documentatiile ce se ocupa cu filtrarea, respectiv in notiunile de hidrobiologia iazului.
Am nevoie de filtru?

Daca nu aveti pesti, dar aveti un iaz construit asa cum trebuie, cu plante atent selectionate, atunci puteti sa nu utilizati un filtru de iaz. Va exista momente cand calitatea apei va fi mai slaba dar apa se va putea redresa relativ usor.

 Unde gasesc mai multe informatii despre filtrare ?

cautati in acest blog mai multe articole destinate constructiei si intretinerii iazurilor ornamentale.
http://www.lac.ro/FAQintretinere.html

SURSA: WWW.LAC.RO


Aceasta pagina vine in sprijinul Dumneavoastra, inspirat de foarte multe scrisori prin care ne-ati cerut ajutor la diverse probleme referitor la proiectarea constructia si intretinerea iazurilor, hidroizolatii, jocuri acvatice si intretinerea gradinilor. Speram sa gasiti raspuns la intrebarile Dumneavoastra.
Suntem in continua dezvoltare si adaugam tot mai multe informatii relevante. Daca, totusi, nu ati gasit raspuns la problema Dumneavoastra in acest capitol, va rugam sa ne scrieti. Astfel veti primi raspunsul in termen cat de scurt, iar noi vom incerca sa o postam pe acest site pentru a veni in preintampinarea viitorilor curiosi.
Nota: informatiile pe care le-am postat provin din experienta noastra. Daca considerati ca aveti alte opinii sau experiente diferite, ne puteti impartasi, scriindu-ne pe adresa noastra de mail. Asteptam reactiile Dumneavoastra.